"Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme" Paneli Düzenlendi
Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) olarak düzenlediğimiz “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yapılan ve Planlanan Çalışmalar ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme” paneli Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Daire Başkanı Prof. Dr. Aykut AKGÜN, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat AKINBİNGÖL, Üniversitemiz Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı İnş. Müh. Mustafa TİRYAKİ’nin konuşmacı olarak katılımıyla Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Panelde , Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ açılış konuşmalarında deprem gerçeğini vurgulayarak panel içeriğinin bölgemiz için önemini ortaya koymuşlardır.
Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin deprem riski üzerine gerçekleştirilen panelde, aşağıdaki önemli bulgular ortaya konmuştur:
1) Bölgenin Deprem Riski
Genellikle düşük deprem riski taşıdığı düşünülen Trabzon ve Doğu Karadeniz'de, aktif fay hatları ve çevre illerde meydana gelebilecek depremler göz önünde bulundurulmalıdır.
2) İkincil Afetlere Dikkat
Depremler sonrasında meydana gelebilecek yangın, kaya düşmesi ve heyelan gibi afetler büyük risk oluşturmaktadır. Bu tehlikeler göz ardı edilmemelidir.
3) Mevcut Yapı Stoğunun Değerlendirilmesi
Bölgedeki mevcut yapı stoğunun deprem güvenliği detaylı bir şekilde incelenmeli ve gerekli görülen binalarda güçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmelidir.
4) Yeni Binalar İçin Sıkı Denetim
Yeni inşa edilecek binaların sıkı denetimlere tabi tutulması, mühendislik ve yapı standartlarına uygun olarak inşa edilmesi sağlanmalıdır.
5) Şehirleşme Politikalarının Gözden Geçirilmesi
Bölgedeki şehirleşme politikaları, bilimsel veriler ve afet riskleri dikkate alınarak yeniden şekillendirilmelidir.
6) Toplumun Deprem Bilinci Artırılmalı
Bölge halkının, deprem ve ikincil afetler konusunda bilinçlendirilmesi hayati önem taşımaktadır. Eğitim ve farkındalık çalışmaları artırılmalıdır.
7)Yeni Yapı Teknolojileri
Yeni yapı teknolojileri, gelişen mühendislik yöntemleri ve malzemeler ile yapıların daha dayanıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlanmalıdır.
8) Yapı Sağlığı İzleme Sistemleri
Kritik yapılarda yapı sağlığı izleme sistemleri kurularak yapılar takip edilmeli ve olası risklere karşı önlemler alınmalıdır.
Panele katılım sağlayan konuşmacılarımıza ve misafirlerimize teşekkür ederiz.
13 Şubat 2025