BlackNETs Projesi: Karadeniz'de 'Hayalet Ağ' sorunu çözümü için balıkçılarla bir araya geldik!
Sürmene Balıklı Balıkçı Barınağı’nda, hayalet ağlar ve terk edilmiş, kaybolmuş veya başka şekilde atılmış balıkçılık gereçleri (ALDFG) konularında farkındalık yaratmak ve bu konuda veri toplamak amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirildi. Etkinlik, Prof.Dr. Fatma Telli Karakoç ve Prof.Dr. Coşkun Erüz’ün liderliğinde, Prof.Dr. Hacer Sağlam, Dr. Neira Purwanty Ismail ve yüksek lisans öğrencisi Melike Tüysüz’ün katkılarıyla düzenlendi.
Etkinlik sırasında, 20 balıkçıyla birebir görüşmeler yapıldı ve katılımcılar, hayalet ağlar ve deniz çöplerinin deniz ekosistemine olan olumsuz etkileri hakkında gösterdikleri yoğun ilgiyle sorular sordular ve önerilerde bulundular. Balıkçılar, anket çalışmasına büyük destek verdiler ve çoğu, hayalet ağların denizlerden temizlenmesi konusunda istekli olduklarını belirttiler.
Ayrıca, bu anket çalışması Trabzon’un Beşikdüzü’nden Of ilçesine kadar balıkçılar ve proje paydaşlarla da yapılmaktadır. Anket, BlackNETs Projesi kapsamında terk edilmiş, kaybolmuş veya başka şekilde atılmış balıkçılık gereçlerinin (ALDFG) durumu hakkında bilgi toplamak amacıyla Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan’daki ve dört ülkede, gemi mürettebatları (küçükten büyüğe gemiler, profesyonel ve gezi tekneleri dahil), liman yetkilileri ve profesyonel dalgıçlar gibi çeşitli paydaşlarla gerçekleştirilmektedir.
Anket sonuçları, balıkçıların büyük çoğunluğunun hayalet ağların denizlerden temizlenmesine destek verdiğini göstermektedir. Bu etkinlik, deniz ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının teşvik edilmesi açısından önemli bir adım olmuştur.
Not:
KTÜ Hayalet Ağlar ve Ekipmanlar Projesi Balıkçı Anketi için tıklayınız
KTÜ Hayalet Ağlar ve Ekipmanlar Projesi Paydaş Anketi için tıklayınız
11 Aralık 2024