"Muhasebe Mesleğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi.
“Muhasebe Mesleğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği” üzerine söyleşi gerçekleştirildi.
MUHASEBE İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ
Trabzon Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan ve KTÜ İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Çankaya KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Mustafa Alkan ve Prof. Dr. Fikret Çankaya, programda önemli açıklamalarda bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Trabzon Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan ve KTÜ İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Çankaya oldu. Muhasebe hakkında konuşan Prof. Dr. Fikret Çankaya, “1-7 Mart Muhasebe Haftasında Türkiye’deki tüm muhasebecilerin muhasebe haftasını kutluyorum. Muhasebe tarihine gelecek olursak da bazı muhasebe tarihçileri muhasebeyi yazı ve rakamla ilişkilendirirler. İnsanların hesaplaşma istediği sonucu yazı ve rakamların bulunduğunu ifade etmektedirler. Bu görüşe göre muhasebe insanlık tarihi kadar eski olmuş oldu.” dedi.
MUHASEBENİN DİJİTALLEŞMEYLE DÖNÜŞÜMÜ
Programda, muhasebenin dijitalleşmesine dikkat çeken Prof. Dr. Fikret Çankaya, “Dijitalleşme ile muhasebe mesleği ortadan kalkmayacak ama formu değişecek ve dijital muhasebe dediğimiz bir kavram ortaya çıkıyor. Bununda unsurları var. Bunlar internet nesneleri, bulut muhasebesi, büyük veri, dağınık defter düzeni dijital muhasebeyi oluşturmaktadır. Muhasebe de gelecekte ne olacağına baktığımızda ise muhasebecinin kayıt işlemi bitiyor danışmanlık, bilgi veren, mali müşavirlik kısmı daha çok ön plana çıkıyor.” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİ VE MUHASEBE
Trabzon Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan muhasebe de yoğun bir şekilde kullanılan teknoloji hakkında şöyle konuştu “Teknoloji kullanılmadan bugün bu düzlemde bu işleri yapmak mümkün değil, elle kayıt yapılan dönemler vardı hem ülkemiz de hem de dünyada neredeyse ortadan kalktı. Buna teknolojik araç ve gereç mesleği otomasyon veya dijital ortamda yapmaya bugün için müsaade ediyor. Teknolojik süreçte bizi bir yerlere belki kervan yolda düzelir mantığıyla da olsa Maliye Bakanlığı’nın taşıdığını da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=QHedd8bZQL0
07 Mart 2024