Üniversitemizin Durum Değerlendirmesi Kamu ile Paylaşıldı

Üniversitemiz Yönetimi, son dört yılda gerçekleştirdiği ilerlemeleri ve başarıları kamuoyuyla paylaşmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. KTÜ Sahil Tesisleri'nde gerçekleşen toplantıda, Rektör Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ve yönetim ekibi, üniversitenin eğitim, araştırma, toplumsal katkı ve uluslararasılaşma alanlarındaki önemli gelişmeleri detaylı bir şekilde aktardı. Rektör Çuvalcı'nın önderliğindeki bu etkinlik, KTÜ'nün son yıllarda elde ettiği başarıların kapsamlı bir değerlendirmesini kamuoyuna sundu.

Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri

İnsan gücü eğitimine hizmet veren kurumların başında gelen Üniversitemizde eğitim ve öğretim alanında birçok yenilik gerçekleştirmiştir. Özellikle deprem sonrası hibrit eğitim modeli ile kesintisiz eğitim sağlanmıştır. Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler enstitülerinde yeni doktora ve yüksek lisans programları başlatılmıştır. “Sektör Kampüste Programı” gibi öğrenci-odaklı projelerle, öğrencilerin sektörel deneyim kazanmaları sağlanmıştır. Eğiticilerin Eğitimi Programları düzenlenmiş ve öğrencilerin önceki öğrenmelerini tanıyan yeni sistemler oluşturulmuştur. Stratejik plan kapsamında, öğrenci kontenjanlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmış ve bu, tıp ve mimarlık gibi alanlarda ilk adımlar atılmıştır. Ayrıca, akreditasyon havuzuna yeni bölümler katılmıştır.

KTÜ Araştırma Üniversitesi Oldu

Prof. Dr. ÇUVALCI, KTÜ'nün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Araştırma Üniversitesi” unvanı aldığını belirterek, üniversitenin araştırma kapasitesini artırmak amacıyla pek çok yeni birim ve kurul oluşturulduğunu ifade etti. Araştırma yönetiminin güçlendirilmesi için kurum içi mevzuat düzenlemeleri yapılmış ve üniversite, ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılar elde ederek yüksek teknoloji platformlarında yer almıştır. Bu sayede KTÜ, araştırma çıktılarında önemli bir yükseliş trendi yakalayarak teknoloji geliştirme alanında öncü bir rol üstlenmiştir. Çeşitli araştırma projeleri, bilimsel çalışmalar ve inovatif girişimlerle dikkat çeken üniversite, hem akademik dünyada hem de sanayi sektöründe büyük ilgi görmüştür.

KTÜ, YÖK tarafından "Araştırma Üniversitesi" unvanına layık görülmüş ve üniversitenin araştırma kapasitesinin artırılması amacıyla pek çok yeni birim ve kurul oluşturulmuştur. Bu sayede KTÜ, araştırma çıktılarında önemli bir yükseliş trendi yakalamış ve ulusal ve uluslararası teknoloji yarışmalarında büyük başarılar elde etmiştir. Üniversitenin çeşitli araştırma projeleri, bilimsel çalışmalar ve inovatif girişimleri ile dikkat çektiğini belirten Prof. Dr. ÇUVALCI, bu projelerin hem akademik dünyada hem de sanayi sektöründe büyük ilgi gördüğünü söyledi.

KTÜ'nün öğrenci merkezli eğitim anlayışını vurgulayan Rektörümüz, üniversitenin modern ve donanımlı altyapısı ile öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimlerini en üst düzeyde desteklemeye devam ettiğini belirtti. Ayrıca, öğrencilerin kariyer planlamalarına rehberlik edilerek mezuniyet sonrası iş dünyasına hazırlanmalarının sağlandığını ifade etti.

YÖKAK “5 Yıl Tam Akredite”

KTÜ, yeni birimler oluşturmuş ve kurumsal yapısını güçlendirmek amacıyla çeşitli mevzuat düzenlemeleri yapmıştır. Üniversite, YÖKAK tarafından “Kurumsal olarak 5 Yıl Tam Akredite” edilerek, eğitim kalitesi ve kurumsal yapısının gücünü kanıtlamıştır. Prof. Dr. ÇUVALCI, KTÜ'nün sağlık hizmetleri başta olmak üzere, toplumsal problemlerin çözümüne yönelik önemli katkılar sunduğunu belirtti. Üniversite, yerel ve ulusal iş birlikleri ile topluma hizmet etmeye devam etmektedir.

Uluslararası Faaliyetler

Rektör ÇUVALCI dış ilişkiler biriminin yeniden yapılandırılması ve Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğü hizmet binasının yeniden faal hale getirilmesi gibi adımlarla uluslararası hizmet altyapısının yenilendiğini açıkladı. Eğitim-istihdam-üretim ilişkisini güçlendirmek amacıyla bilginin topluma yayılmasını artıracak uluslararası etkinlikler ve iş birliği protokollerinin yapıldığını belirtti. Bu protokoller sayesinde KTÜ'nün ulusal ve uluslararası platformlarda tanınan bir kurum haline geldiğini ifade eden Rektörümüz üniversitenin uluslararası iş birliklerini artırarak küresel ölçekteki etkililiğini güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı.

Son dört yılda elde edilen başarıları vurgulayan Prof. Dr. ÇUVALCI, KTÜ'nün stratejik planları doğrultusunda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini güçlendirerek ve uluslararası iş birliklerini artırarak bilim, teknoloji ve eğitimde öncü rolünü sürdüreceğini belirtti. "KTÜ ailesi olarak bilimin ve eğitimin ışığında yürümeye devam edeceğiz," dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI basın toplantısının sonunda, katılım sağlayan basın temsilcilerine, toplantıya gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür etti. Basın toplantısı, basın temsilcilerinin sorularının cevaplandırılması ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

29 Temmuz 2024