nükleer manyetik rezonans (NMR) laboratuvarı

Laboratuvar Hakkında

BRUKER ASCENDTM 400 MHz/54 mm ULH

Nükleer Magnetik Rezonans (NMR) Spektroskopisi, moleküllerin yapılarının aydınlatılmasında kullanılan en hassas ve en güçlü yöntemdir. NMR, örnek moleküllerinin yapısında bulunan NMR’ca aktif  1H, 13C, 15N ve 31P gibi atom çekirdeklerinin, yüksek magnetik alanda, radyo ışını ilerezonansa getirilmesi tekniğidir. 

BRUKER ASCEND 400 MHz NMR cihazımızın yüksek hassasiyeti sayesinde moleküllerin yapısında bulunan 1H, 13C, 15N, 31P atomları ve onların kimyasal çevreleri hakkında kolayca yorum yapılabilmektedir. Analiz için örnekler CDCl3,DMSO-d6, D2O, Aseton-d6 vb. dötero çözücülerde çözüldükten sonra 1H, 13C, 15N ve 31P gibi ölçümlerin yanısıra APT, COSY, NOESY, HSQC ve HMBC gibi NMR teknikleri kullanılarak moleküllerin yapıları aydınlatılabilmektedir.

NMR Spektroskopisi;

• Bilimsel çalışmalarda, doğal veya sentetik bileşiklerin yapılarının aydınlatılmasında,

• Sağlıkta, ilaç etken maddelerinin belirlenmesinde,

• Poliste, uyuşturucu ve kaçak maddelerin belirlenmesinde,

• Kimya, Biyokimya, Boya, Gıda, Tekstil, Petrol ürünleri gibi pek çok alanda kullanılabilir.

İletişim

Birim Sorumluları

     Dahili Numara

       E-mail Adresi

Doç. Dr. Miraç Nedim MISIR

     7001

       nedim@ktu.edu.tr

Öğr. Gör. Dr. Gönül SERDAR

     8806

       gonulserdar@ktu.edu.tr

Analiz İstek Formu

Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Laboratuvarında analiz yaptırmak için aşağıdaki "NMR-Analiz İstek Formu (1)" ve “NMR-Nümune Teslim Tutanağı (2)” doldurularak KTÜ-MERLAB'a başvurulur. Başvuru sırasında NMR tüplerine takılmak üzere lütfen “NMR Tüpü Etiketlerini (3)” kullanınız.

1- NMR Analiz İstek  Formunu indirmek için Tıklayınız.

2- NMR Numune Teslim Tutanağını indirmek için Tıklayınız.

3- NMR Tüpü Etiketlerini indirmek için  Tıklayınız.

Numune Kabul Kriterleri

NMR Laboratuvarı Numune Kabul Kriterleri 

Analiz talep eden kişi/kurum, numune gönderirken Analiz Hizmet Sözleşmesinde yazılan şartlarla birlikte, aşağıda belirtilen şartlara da uymakla yükümlüdür. Uygun olmayan numune gönderilmesi halinde,
KTÜ-MERLAB numuneyi kabul etmeme hakkına sahiptir. 

  1. NMR analiz başvuruları KTÜ-MERLAB’a yapılır.
  2. “Numune Kabul Kriterleri”ne uygun olarak, “NMR Analiz İstek Formu” ve “Numune Teslim Tutanağı” doldurulup imzalandıktan sonra, numuneler KTÜ-MERLAB’a elden teslim edilir veya kargo ile ulaştırılır.
  3. Numunelerin sağlam bir şekilde KTÜ-MERLAB’a teslim edilmesinden, analiz talep eden kişi/kurum sorumludur. Aksi halde KTÜ-MERLAB, numuneleri kabul etmeme hakkına sahiptir.
  4. Ölçüm sonuçları, analiz talep eden kişi/kuruma gönderilmesine rağmen; sonuçların gönderilmesinin ardından numune tüpleri 2 hafta içerisinde KTÜ Eczacılık Fakültesi binasındaki NMR cihaz odasından teslim alınmalıdır. 2 hafta içerisinde teslim alınmayan tüpler için sorumluluk kabul edilmez.
  5. Analiz numuneleri insan sağlığına veya çevreye zararlı olmamalıdır. Deri tahrişi veya solunum yolu ile zehirlenmeye neden olabilecek numuneler analize kabul edilmemektedir. Şüpheli durumlarda mutlaka MERLAB NMR analiz sorumlusu uyarılmalıdır.
  6. NMR analizi yapılacak numuneler dötero çözücü içerisinde çözülerek NMR tüplerine konulmalıdır.
  7. NMR tüpündeki çözelti yüksekliği en az 2,5 cm olmalıdır. Mümkünse çözünmemiş kısım süzülmelidir.
  8. Ölçümleri yapılacak olan çözeltilerin içerisine 1-2 damla Tetrametil Silan (TMS) ilavesi yapılmalıdır.
  9. “D2O Değişimi” isteniyorsa numuneler ile birlikte D2O çözücüsü de getirilmelidir.
  10. Bir numunenin “tekrar ölçümü” ancak KTÜ-MERLAB kaynaklı bir sorun oluştuğunda mümkündür. Bunun dışındaki “tekrar ölçümler”, “ilk ölçüm” olarak değerlendirilir ve ücretlendirilir.
  11. NMR tüplerinin çap ve uzunluklarının, “Bruker Ascend 400 MHz NMR Cihazı”na uygun olmasının sorumluluğu, analizi talep eden kişiye aittir (NMR sorumlusuna danışınız. Tel.: (462) 377 88 06).
  12. Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalıdır. Numune tüpleri 01’den başlanarak analiz talep eden kişi/kurum tarafından mutlaka etiketlenmelidir. Analiz sonucunda spektrumlar üzerinde sadece numunelerin etiket numaraları belirtilecektir. Tüp etiketleri için “NMR Etiketleri” sayfasından çıktı alınabilir.
  13. Numunelerden elde edilen NMR Spektrumları ftp, e-posta veya çıktı olarak verilir.
  14. İletişim merlab@ktu.edu.tr adresi üzerinden yapılacaktır.

Analiz Hizmet Sözleşmesi

Bu sözleşme, KTÜ-MERLAB ile analiz talep eden kişi/kurum arasındaki “Hizmet Sözleşmesi”dir.

  1. Analiz şartlarına uygun şekilde numune hazırlama işlemi, analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
  2. Numunenin KTÜ-MERLAB’a ulaşıncaya kadar geçen süre içerisinde taşınması, ambalajlanması ve muhafazası, analiz talep eden kişi/kurum sorumluluğundadır. Bu etkenlerden dolayı oluşacak olumsuzluklardan KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz.
  3. “Numune Kabul Kriterleri”ne uygun olmayan numunelerin başvurusu, KTÜ-MERLAB tarafından kabul edilmez.
  4. Başvuruların kabul edilebilmesi için ilgili “Analiz İstek Formu”nun eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanması gerekmektedir.
  5. Analiz talep eden kişi/kurum, analize gönderilen numunenin insan ve çevre sağlığına olası zararlı etkilerini beyan etmek zorundadır. Aksi takdirde oluşacak olumsuzluklardan sorumlu olacağını kabul eder.
  6. Analiz çeşitleri, ücret listesi ve “Numune Kabul Kriterleri” web sitesinde (www.ktu.edu.tr/merlab) ayrıntılı olarak yayınlanmıştır.
  7. KTÜ-MERLAB’dan analiz talebinde bulunan kişi, analiz ücretlerinin ödeme yetkisine sahip olan kişi olmalıdır. Ayrıca “Analiz İstek Formları”nda ödeme yetkisi olan kişinin adı yer almalı; ıslak imzası ile imzalamalıdır.
  8. Analiz talep edildiği tarihte güncel projesi olmayanlar, “Analiz İstek Formu”nda “Bireysel” seçeneğini işaretlemeli ve en geç 1 yıl içerisinde proje yaparak öncelikle KTÜ-MERLAB’a olan analiz borcunu kapatmalıdır.
  9. Randevu sistemiyle çalışılan analizlerde elde olmayan nedenlerden dolayı oluşabilecek gecikmelerden KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz. Taahhüt edilen zamandan sapma olduğunda, analiz talep eden kişi/kurum bilgilendirilir.
  10. Analiz sırasında analize eşlik edeceğini beyan eden kişi/kurum randevu zamanından en az 10 dakika öncesinde belirtilen laboratuvarda hazır olmalıdır. Zorunlu sebeplerle hazır olamayacağı durumlarda en az bir gün önce haber verilmelidir.
  11. Analiz talep eden kişi/kurumun analiz sonrası geri alınmayan numuneleri, analizi takip eden üç ay süreyle kurumda muhafaza edilir. Bu süre boyunca teslim alınmayan numunelerden KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz.
  12. Her türlü kargo masrafı, analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
  13. Analiz istek formlarında belirtilen ücret tahmini bedel olup, ödenmesi gereken kesin ücret analiz sonunda belirlenecektir.
  14. Analiz sonuçlarının tekrar talep edilmesi ücrete tabidir.
  15. Ödemeler KTÜ-Döner Sermaye Saymanlığının, Ziraat Bankası-Üniversite Şubesi K.T.Ü. Döner Sermaye Saymanlığı, “Diğer Birimler” adı altındaki hesaba, IBAN numarası (TR570001001225978651675001) ile yatırılacaktır.
  16. “Merkezi Araştırma Laboratuvarı ……………………. Analiz Ücreti” yazan dekont, KTÜ-MERLAB’a ulaştırıldıktan sonra analiz sonuçları teslim edilir.
  17. Analiz sonuçlarının bilimsel bir yayında kullanılması halinde bu analizlerin yapıldığı yerin Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı olduğunun yayında belirtilmesi gerekmektedir.
  18. Analiz talep eden kişi/kurum, analiz sonuçlarının sadece analizi yapılan numuneye ait olduğunu, ticari bir amaçla kullanılmayacağını ve reklamlarda KTÜ’nün adını kullanmayacağını ve/veya söz konusu ürünün KTÜ tarafından onaylandığı anlamına gelecek şekilde kullanılmayacağını taahhüt eder.
  19. Analiz sonuçlarına itiraz durumunda yapılan analiz tekrarında aynı sonuçların bulunması halinde, analiz talep eden kişi/kurumdan tam hizmet bedeli tahsil edilir.
  20. Anlaşmazlık durumlarında Trabzon Mahkemeleri yetkilidir.