başvuru formu doldurulurken uyulması gereken ilkeler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) - Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu Onay Belgesi Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

* KTÜ - Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu toplantıları genellikle her ayın ilk haftası yapılır. (15 Temmuz sonrası ve Ağustos ayı içinde yapılacak başvurular Eylül ayının üçüncü haftası değerlendirmeye alınacaktır.)

* KTÜ - Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kuruluna başvurular bağlı bulunulan birimler (Dekanlık, Enstitü Müdürlüğü, Yüksekokul Müdürlüğü vb.) üzerinden Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) aracılığı ile yapılır. 

* KTÜ - Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu, başvuruları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve KTÜ Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ni dikkate alarak inceler.

* KTÜ - Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu, başvuruları Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Etik Kurul Onay Belgesi Bilgi Notu'nu dikkate alarak inceler.

* Başvuru formunda Veri Toplanması Planlanan Yerler/Mekânlar ayrıntılı bir şekilde belirtilmelidir. İzin gerekip gerekmediği hususunun değerlendirilmesini mümkün kılmayan belirsiz ifadeler başvuruda düzeltme talebine sebep olacaktır.

* Etik Kurul Başvuru Formunda “Araştırma sürecinde katılımcılara sunulacak belgeler üzerinde” ifadesiyle başlayan a – h maddelerinde yer alan soruların evet / hayır şeklinde değil; gerekçeli olarak ve “katılımcılara sunulan belgelerde” bu sorulara karşılık hangi ifadelerin yer aldığı belirtilerek cevaplanması gerekmektedir.

* Araştırmalarda anket / mülakat gibi veri toplama yöntemleri kullanıldığı durumlarda bu formların katılımcılara sunulacak “Bilgilendirilmiş gönüllü onam formu” ile beraber nihai şeklinin Etik Kurula sunulması gerekir.

* Projenin/Araştırmanın tahmini veri toplama dönemi için “başlangıç tarihi” yazılırken genellikle her ayın ilk haftası yapılan etik kurul toplantısı dikkate alınarak toplantı tarihinden sonraki bir tarih olarak yazılmalıdır.