Maden Mühendisliği Bölümü 1991 yılında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve 2005 yılında Mühendislik Fakültesine bağlanmıştır. Maden İşletme ve Cevher-Kömür Hazırlama Anabilim Dalları ile 1992 yılında eğitim öğretime başlamıştır. Günümüze kadar, yaklaşık 1000 öğrenciyi Maden Mühendisi diploması ile mezun etmiştir. Bölüm ayrıca, yüksek lisans ve doktora eğitimi de vermektedir.
Maden Mühendisliği Bölümünde 2009 yılından itibaren zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı (İngilizce) konularak yabancı dille eğitim programı (% 30) uygulanmaya başlanmıştır. Yabancı dil yeterlilik sınavına girerek başarılı olanlar doğrudan 1. sınıfa kayıt yapabilirken sınavı başaramayanlar ise bir yıl yabancı dil hazırlık eğitimi alırlar.
Maden Mühendisliği Bölümü kabaca 4 fonksiyonel kısımlara ayrılabilen yaklaşık 3000 metre karelik alanı kontrol etmektedir. Bunlar, internet bağlantılı bilgisayarlı personel ofisleri; öğrencilerin eğitimi için data şovlu sınıflar ve seminer odası ve ders çalışma ve klüp odası; kaya mekaniği, macun dolgu, mermer, agrega ve beton, havalandırma ve cevher hazırlama laboratuvarları; lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik yüksek özellikli 50 adet bilgisayar içeren bilgisayar laboratuvarından oluşmaktadır. Bölümümüz, öğrencilere sunduğu bu imkanlarla, Maden Mühendisliği Program hedeflerini karşılayan ülkemizdeki en modernleri arasında yerini almaktadır.
Bölüm tanıtımı videolarımız için tıkyanız.
Bölüm tanıtım videosu-1 , bölüm tanıtım videosu-2
KTÜ Maden Mühendisliği Bölümü, 1991 yılında, ülkemizin en büyük maden potansiyeline sahip Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, tespit edilmiş cevher oluşumlarının ekonomiye kazandırılması, madencilik konusundaki sorunlara çözüm getirmek ve yörenin ihtiyacı olan nitelikli Maden Mühendislerinin yetiştirilmesini sağlamak amacıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulmuştur.
Bölüm ders programı ve ders içerikleri dünyadaki eşdeğerleri ile aynı paralelde eğitim vermek ve çağın yeniliklerine ayak uydurmak üzere teorik derslerin yanı sıra laboratuar çalışmaları ve bilgisayar uygulamaları ile desteklenmektedir.
Kurulduğunun ilk zamanlarında çok kısıtlı akademik kadro ve laboratuvar olanaklarıyla eğitim-öğretimine başlayan bölümümüz kısa zamanda imkânlarını geliştirmiştir. Mevcut durumda Maden İşletme, Cevher-Kömür Hazırlama ve Maden Mekanizasyonu ve Teknolojisi Anabilim Dallarında hizmet veren 13 Profesör, 3 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Doktor Araştırma Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 23 öğretim elemanından oluşan akademik kadrosuyla eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir.
2001- 2002 eğitim-öğretim döneminde yüksek lisans programı, 2004-2005 döneminde doktora programı açılmıstır. İlk mezunlarını 1995 yılında veren bölümümüz, her yıl yaklaşık 150 öğrenciye maden mühendisliği eğitimi vermektedir ve bugüne kadar ülkemize yaklaşık 1000 maden mühendisi kazandırmıştır.
Bölümümüz 2006-2007 eğitim-öğretim döneminden itibaren yeni binasında eğitim vermektedir.