Şubat
Akademik Düzeyde Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi
Proje Etkinlikleri
Akademik Düzeyde Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi, TÜBİTAK 2237/B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında 25-27 Eylül 2025 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlencektir.
Üniversitelerimizde sosyal, fen, mühendislik ve eğitim alanlarında görev yapan en az doktora/sanatta yeterliliğini almış dolayısıyla tez aşamasına geçmiş doktora öğrencileri veya doktora mezunu araştırmacıların bilimsel araştırma proje önerisi hazırlama ve yürütme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Eğitimlerde bir tanesi teorik derslerde ve 5 tanesi de her bir grubun uygulamalarında kullanılmak üzere toplam 6 ayrı çevrimiçi sınıf kullanılacaktır. Katılımcılara, çevrimiçi olarak proje hazırlama öncesi bilinmesi gereken; temel kavramlar (bilgi, bilim, bilimsel araştırma, bilimsel etkinlikler, bilimsel araştırma ile ilgili deyimler), bilimsel araştırma konusunun seçimi, hipotez kurma, araştırmanın planlanması, proje yönetimi, araştırma sonuçlarının analizi ve dokümantasyonu konuları etkileşimli seminerlerle anlatılacaktır. Proje döngüleri ve aşamaları aktif tartışmalarla ele alınacaktır. Genellikle öğleden sonraki oturumlarda verilen bilgiler doğrultusunda katılımcılara proje yazımı konularında uygulamalar yaptırılacaktır. Bu amaçla katılımcılar 5 gruba ayrılarak, alanlarına uygun anahtar kelimeler verilerek bir proje konusu bulmaları sağlanacak ve bir TÜBİTAK 1001 projesi adım adım yazdırılarak, her bir adımı eğitmenlerin katkı ve önerileri ile olgunlaştırılarak tamamlanacaktır. Son gün her grubun hazırladığı projeler powerpoint sunum şeklinde hazırlanarak sunulacak ve diğer grupların sorduğu sorular cevaplanarak, projeler savunulacak ve panel süreci uygulanacaktır. Google form üzerinden çevrimiçi olarak TÜBİTAK panellerindeki benzer puanlama ve değerlendirme arayüzü kullanılarak, katılımcılara panel süreci birebir yaşatılacaktır.
Her bir gruba daha önce TÜBİTAK Panel Sisteminde değerlendirilmiş kabul (tamamlanan bir proje) ve ret cevabı alan birer proje örneği üzerinden eğitmenler tarafından bilgilendirmeler yapılacak ve tartışmaları sağlanacaktır.
Etkinlik, 4 alandan (sosyal, fen (2 grup), mühendislik ve eğitim) toplam 30 kişiden oluşacak şekilde planlanmıştır.
Prof. Dr. Asim KADIOĞLU (Koordinatör ve Eğitmen)
Prof. Dr. Birdoğan BAKİ (Eğitmen)
Prof. Dr. Yener EYÜBOĞLU (Eğitmen)
Prof. Dr. Serdar MAKBUL (Eğitmen)
Prof. Dr. Bülent GÜVEN (Eğitmen)
Katılımcılardan Aranacak Genel Kriterler:
Katılımcı seçimine ilişkin diğer kriterler
Başvurular, TÜBİTAK 2237/B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.