Şubat
Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi
Proje Etkinlikleri
Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında 09-11 Ekim 2025 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlencektir.
Ülkemizdeki yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören lisans öğrencilerinin, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik edilmesi, araştırma projesi yazımı ve yürütülmesi aşamasında rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi proje kültürünün yaygınlaştırılması ve tabana yayılması açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda önerilen etkinlik; üniversitelerimizde Fen, Sosyal, Mühendislik ve Eğitim alanlarında öğrenim gören lisans öğrencilerinin Ar-Ge projesi yazma ve yürütme becerilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Lisans öğrencilerinin proje kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen ve online olarak gerçekleştirilmesi düşünülen eğitimde biri teorik derslerde ve beşi de her bir grubun uygulamalarında kullanılmak üzere toplam 6 ayrı çevrimiçi sınıf kullanılacaktır. Etkinlikte Fen ve Mühendislik (3 grup), Sosyal (1) ve Eğitim (1 grup) alanlarında toplam 5 grup oluşturulacak ve etkinlik teorik ve grup çalışması şeklinde iki ana uygulamada gerçekleştirilecektir.
Katılımcılara proje ile ilgili temel kavramlar, araştırma konusu seçimi ve belirlenmesi ile araştırma ile ilgili bilgi toplama yolları, araştırmanın planlanması (özgün değer, yöntem, proje yönetimi, yaygın etki, özet, bütçe) ve lisans öğrencilerinin başvuru yapabilecekleri programların tanıtımı (TÜBİTAK BİDEB 2209 programları, lisans bursları vb.) teorik derslerle anlatılacaktır. Uygulamalı kısımda ise her bir gruba branşlarına uygun anahtar kelimeler verilerek, grupların proje başlığı ve konusunu belirleyip o konu üzerinden bir TÜBİTAK BİDEB 2209 projesi yazımı sağlanacaktır. Uygulamalı grup çalışmaları sırasında her gruptan bir eğitmen sorumlu olacaktır. Bu eğitmenler, proje konusunun belirlenmesi, literatür taraması ve yazımı aşamasında grupların sorularını cevaplayarak proje yazımının tamamlanmasına kadar yönlendirme yapacaktır. Eğitmenlerin yönlendirmeleri proje fikirlerinin olgunlaşması ve yazımına önemli katkıda bulunacaktır.
Eğitimin son günü her grup yazmış oldukları projeleri savunacak ve projeler diğer gruplar tarafından TÜBİTAK panel sisteminde olduğu gibi puanlanacaktır. TÜBİTAK BİDEB tarafından kullanılan proje değerlendirme formu Google Form üzerinden oluşturularak projelerin sunumları sırasında diğer grupların sunum yapan projeyi oylamaları sağlanacaktır. Ayrıca proje savunmaları sırasında tartışma ortamı oluşturularak diğer gruplar tarafından projelerin aktif olarak tartışılması sağlanacaktır.
Etkinliğe ülkemizdeki üniversitelerdeki Fen ve Mühendislik (3 grup), Sosyal (1grup) ve Eğitim (1 grup) alanlarında aktif öğrenim gören 35 lisans öğrencisinin dahil edilmesi planlanmıştır. Her grup 7 kişiden oluşacak ve grup çalışmalarında aktif görev alacak eğitmenler 7 lisans öğrencisine grup çalışması sırasında danışmanlık yapacaktır. Etkinlikte farklı alanlardan öğrenci seçilmesinin bir nedeni de, disiplinler arası veya çok disiplinli çalışmalar konusunda farkındalık oluşturmaktır.
Etkinlikte proje konusunda tecrübeli 5 eğitmen görev alacaktır. Koordinatör de etkinlikte eğitmen olarak görev alacaktır. Eğitmenler, AB, TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB projeleri yürütmüş ve yürütmekte, lisans öğrencilerine TÜBİTAK 2209 projelerinde danışmanlık yapan veya lisansüstü ve lisans öğrencilerine yönelik birçok proje yazma eğitimleri vermiş aşağıda belirtilen akademisyenlerden oluşmaktadır:
Katılımcıların belirlenmesi için aranan şartlar:
Eğitim etkinliği, Zoom uzaktan toplantı uygulaması üzerinden Çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir.
Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.