Şubat
Lisans Öğrencilerinin Akademik Araştırma Kapasitelerinin Artırılarak Bilimsel Proje Üretme Yetkinliklerinin Geliştirilmesi
Proje Etkinlikleri
TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "Lisans Öğrencilerinin Akademik Araştırma Kapasitelerinin Artırılarak Bilimsel Proje Üretme Yetkinliklerinin Geliştirilmesi" eğitimi 3-5 Eylül 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.
Ülkemizde yaklaşık 4,5 milyon lisans öğrenci devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim görmektedir. TÜBİTAK 2209 programları kapsamında her yıl 7-8 bin başvuru alınmakta ve bu başvuruların kabul oranları yaklaşık %70 olmaktadır. Üniversitelerimizde öğrenim gören lisans öğrencileri, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik edilmesi ve programlar tanıtılarak araştırma projesi yazımı ve yürütülmesi aşamasında rehberlik ve danışmanlık yapılması gerekmektedir. Buna istinaden projenin amacı, üniversitelerimizde sosyal, fen, mühendislik ve sağlık alanında öğrenim gören lisans öğrencilerinin Yapay Zekâ Destekli Uygulamalar ile Ar-Ge projesi yazımı ve yürütme becerilerinin geliştirilmesidir.
Etkinlik 24 katılımcı ile sosyal, fen, mühendislik ve sağlık alanlarda 4 gruba ayrılarak teorik ve grup çalışması şeklinde gerçekleştirilecektir. Katılımcılara proje ile ilgili temel kavramlar, araştırma konusu seçimi ve belirlenmesi ile yapay zekâ destekli akademik bilgi toplama yolları, araştırmanın planlanması (özgün değer, yöntem, proje yönetimi, yaygın etki, özet, bütçe) ve lisans öğrencilerinin başvuru yapabilecekleri programların tanıtımı (TÜBİTAK 2209 programları vb.) eğitimlerle anlatılacaktır.
Teorik eğitimlerle birlikte grup çalışmaları yaptırılarak her gruba verilecek farklı anahtar kelimelerle öncelikle gruplar konu belirleyip o konu üzerinden bir TÜBİTAK 2209 projesi yazımı gerçekleştirilecektir. Grup çalışmaları sırasında her gruptan bir eğitmen sorumlu olacak ve eğitmenler bütün grup çalışmaları sırasında cevaplayıp, proje konusunun belirlenmesi, yapay zeka destekli uygulamalarla akademik araştırma ve bilimsel araştırma projesi hazırlama aşamasında grupların sorularını cevaplayarak proje yazımının tamamlanmasına kadar yönlendirme yapacaktır. Eğitmenlerin danışmanlık ve yönlendirmeleriyle proje fikirleri ve yazımı olgunlaşacaktır. Eğitim son günü her grup yazmış oldukları projelerin sunumunu gerçekleştirip projelerini savunacak ve diğer gruplar tarafından TÜBİTAK panel sistemi gibi puanlanması gerçekleştirilecektir.
Etkinlik Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ TTM)'nde gerçekleştirilecektir.
Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.