makıne ve metal teknolojılerı bölümü

MAKİNE PROGRAMI

1. Kısa Tarihçesi

1996-1997 yılında, Teknik programlar bölümü bünyesinde kurulan Makine programı, 2000-2001 eğitim-öğretim döneminde örgün öğretime öğrenci alarak faaliyetlerine başlamıştır. Programda kadrolu ve biri öğretim üyesi toplam dört öğretim elemanı görev yapmaktadır.

2. Kuruluş Amacı ve Hedefler

Makine Programı ile sürdürülen eğitim-öğretim faaliyetleri, kamu veya özel sektör olmak üzere çeşitli makine sanayi kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu bilgi ve beceriye sahip ve değişen teknolojiye uyum sağlayıp kendini yenileyebilecek teknikerlerin yetiştirilmesine odaklanmıştır. Mesleki alanda yeterli matematik bilgisine sahip,Temel mekanik, malzeme ve ölçme bilgisine sahip,Makine teknik resim ve üretim bilgisine sahip,Bilgisayar destekli tasarım ve üretim yapabilen,  Mesleği ile ilgili işletme yönetimi ve iş güvenliği konularında bilgili, kendine güvenen, hızla gelişen bilim ve teknolojinin gerektirdiği bilgi birikimine sahip, bu bilgileri pratiğe aktarabilecek becerilere, aynı zamanda analiz ve sentez yapabilme yeteneğine sahip teknik elemanların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

3. Teorik ve Uygulamalı Eğitim Bilgileri

Bölümümüzde müfredat programında uygulama içeren dersler için Teknik Resim çizim derslikleri, Kaynak, Üretim ve Ölçme uygulamaları için yüksekokul bünyesindeki Makine Laboratuarı, Bilgisayar destekli tasarım ve üretim uygulamaları için Bilgisayar laboratuarı ve Eklemeli İmalat labaratuvarı imkânları sağlanmaktadır. Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) için Solidworks Programı, Bilgisayar Destekli Üretim (CAM) için ise Swansoft CNC Simulatör eğitimi verilmektedir. Ayrıca, iki yıllık eğitim-öğretim süreci içerisinde öğrencilerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesinde Üniversitemiz Makine mühendisliği bölümünden ve diğer Meslek yüksekokulu atölye ve laboratuarlarında da yararlanılabildiği gibi sistematik staj ve proje çalışmaları da uygulamalı eğitimde büyük önem arz etmektedir.

4. Mezunların Kazandığı Nitelikler ve Çalışma Alanları

Dört eğitim-öğretim dönemi sonunda müfredattaki bütün derslerinden başarılı olan, 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş ve 60 günlük zorunlu mesleki deneyimi programını tamamlamış olan öğrencilerimiz “Makina Teknikeri” ünvanı kazanarak mezun olurlar.

Mezunlarımız, DGS ile Lisans eğitimlerine devam edebilecekleri gibi, makine sanayi, havacılık ve uzay sanayi, üretim ve imalat sanayi, malzeme sanayi, otomotiv sektörü, tasarım sektörü, inşaat ve enerji sektörü gibi pek çok alanda istihdam edilebilirler. Bireysel girişimler açısından da kendine güvenen ve yeterli alt yapıya sahip mezunlar yetişmektedir.

5. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Başvurulacak Bölümler

Makine Programından mezun/mezun durumda olan öğrenciler dikey geçiş yapmak için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına girmek zorundadırlar Başarılı oldukları takdirde, belirlenen kontenjanlar dahilinde ön lisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları; Makine mühendisliği, İmalat mühendisliği, Malzeme bilimi ve mühendisliği, Malzeme mühendisliği, Metalürji ve malzeme mühendisliği, Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, Gemi makineleri işletme mühendisliği, Otomotiv mühendisliği, Makine resmi ve konstrüksiyonu öğretmenliği, Metal öğretmenliği, Kalıpçılık öğretmenliği, Otomotiv öğretmenliği, Talaşlı üretim öğretmenliği, Tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği, Döküm öğretmenliği, Endüstriyel teknoloji öğretmenliği bölümleridir. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültesi İktisat ve İşletme bölümlerine de doğrudan kayıt yaptırabilirler.