Üniversitemiz Of Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Öğr. Gör. Dr. Zeynep ŞAHİN TİMAR’ın Aktif Görev Aldığı COST Aksiyonlarına Dair Paylaşımı
Katılım Süreci
“Aksiyonlara katılım sürecinde öncelikle çalışma alanımla ilişkili bir aksiyon aradım. Ancak bunu yaparken, uygun bir aksiyon bulmanızı zorlaştırmamak adına çok spesifik bir arama yapmamak gerektiğini gördüm. Birebir sizin alanınız olmasa da bir ucundan katkı sağlayabileceğinizi düşündüğünüz aksiyonları da aramaya dahil etmek gerekiyor. Çünkü yürürlükte olan aksiyonların çoğunun disiplinler arası işbirliği ile birçok farklı alandan ve ülkeden uzman araştırmacıların dahiliyetiyle yürütüldüğünü gördüm. Yaptığım detaylı aramayla katkı sağlayabileceğim ve aynı şekilde bana faydası olabileceğini düşündüğüm 2 aksiyon belirledim. İkisinde de Türkiye Management Committee (MC) kontenjanında 1'er boş yer vardı. İlk kez başvuracağım için KTÜ TTM ile iletişime geçtim. Beni yapmam gerekenler konusunda yönlendirdiler. Bu doğrultuda, her iki aksiyona da birer mail hazırladım. Mailin içeriğinde aksiyona katılmak istememdeki motivasyonumdan, o alana ilişkin daha önce yaptıklarımdan ve aksiyona yapabileceğim katkılardan bahsettim. Maillerimi ilgili aksiyonların başkanlarına gönderdim. Her iki aksiyondan da kısa zaman içerisinde olumlu dönüşler aldım ve bana gönderdikleri destek mektuplarıyla o iki aksiyonda da MC olabilmek için TÜBİTAK'a başvurarak aksiyonlara katılım süreçlerimi resmi olarak tamamlamış oldum.”
Akademisyenimizin İlgili Aksiyona Katılımından İtibaren Bugüne Kadar Kendisine Sağladığı İmkanlar ve İlerleyen Dönemler İçin Yapılan Planlamalar
“Öncelikle en önemli katkısı network. Kısa vakitte yurtdışından birçok araştırmacıyla tanışma imkanı sağladı. Bunun yanında her iki aksiyonda da kilit lider pozisyonlarındaki araştırmacılardan oluşan Core Group üyesi olarak yer alıyorum. Dahil olduğum aksiyonların birinde “Science Communication Coordinator”, diğerinde ise çalışma gruplarından birinde Vice-Leader ve Sub Group Leader olarak görev yapıyorum. Edindiğim bu roller aksiyonlar içinde idari anlamda da söz sahibi olmamı, ileriye dönük yapılacak faaliyetlerde karar alıp verme süreçlerine dahil olmamı sağlıyor. Bu durum aksiyonu daha yakından takip etmemi, aksiyona dahil olan akademisyenler tarafından tanınırlığımın artmasını, COST süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmamı sağlıyor. Örneğin EUGAIN aksiyonunda Core Group üyeliğim aracılığıyla aksiyon liderimizle kurduğum iyi ilişkiler sayesinde womENcourage 2021 konferansında Scholarship Chair olarak görev aldım.
Aksiyonların network haricindeki bir diğer katkısı da birlikte çalışma yapabilecek yabancı takım arkadaşları bulabilmek. Şu anda 1’i makale, 2’si proje başvurusu olmak üzere 3 farklı çalışma hazırlığı içindeyiz. ”
Öneriler
“COST aksiyonlarına mutlaka başvurmalarını tavsiye ederim. Ancak yalnızca katılmakla kalmamak gerekiyor. Aktif olmalarını, özellikle liderlik pozisyonlarına başvurmalarını öneririm. Özellikle genç akademisyen arkadaşlarımın bu fırsatları kullanmaları akademik kariyerleri açısından kendilerine oldukça faydalı olacaktır. Çünkü bir ECI (Early Career Investigator) iseniz yani doktoranızı bitirmenizin üzerinden 8 yıl geçmediyse, COST için daha önemli bir durumda oluyorsunuz. Önünüze kısa dönemli araştırma görevleri, bilimsel ziyaret desteği ve konferans desteği gibi birçok fırsat açılıyor. Ayrıca yurt dışından birçok önemli isimle çalışma imkanı yakalayabiliyorsunuz. ”
*** Uzmanlık ve ilgi alanlarınızla uyumlu COST Aksiyonlarını belirlemek ve ilgili aksiyonlara dahil olmak adına izleyeceğiniz yol haritası ve destek için KTÜ TTM uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.