
TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Sanayi Odaklı Ar-Ge Projeleri için TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı Başvuru ve Yazım Süreçleri” Eğitimi Etkinliği 01-02-03 Ekim 2025 tarihlerinde KTÜ TTM Eğitim Salonları'nda düzenlenecektir.
Amaç
Bilimsel Eğitim Etkinliği Desteği ile katılımcıların, üniversite sanayi iş birliği geliştirme kapasiteleri ve TÜBİTAK 1505 Üniversite Sanayi İş Birliği gibi ulusal fon kaynaklarına başvuru kapasitesinin artırılması amaçlanmaktadır.
Kapsam
Proje kapsamında farklı araştırma alanlarına ve doktora unvanına sahip araştırmacılardan oluşacak 24 katılımcıya ulusal fon kaynaklarına başvuru kapasitesinin artırılması amacıyla eğitim etkinliği düzenlenecektir.
Katılımcılara, bir üniversite sanayi iş birliği projesi hazırlamadan önce bilinmesi gereken temel proje kavramları, üniversite sanayi iş birliğinin önemi, Kontratlı Ar-Ge süreçleri, teknoloji geliştirme bölgesi, Ar-Ge/Tasarım Merkezi görevlendirme süreci, Kamu destekli üniversite sanayi iş birliği süreçleri, bilinmesi gereken ilgili hukuki düzenlemeler ve gerçekleştirilecek Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinde kullanılan teknolojik olgunluk seviyesini ölçen bir endeks olan Teknoloji Hazırlık Seviyeleri (THS) kavramı anlatılacaktır.
Ardından TÜBİTAK 1505 Üniversite Sanayi İş Birliği Destek Programı genel özellikleri, kapsamı, bütçesi, başvuru koşulları, çağrı rehberinin okunması ve değerlendirme kriterleri hakkında genel bilgilendirme yapılacak hem teorik hem de uygulamalı olarak TÜBİTAK 1505 Üniversite Sanayi İş Birliği destek programına ait başvuru dokümanı katılımcılarla birlikte incelenerek program başvuru formlarının ve proje teklifi taslağı hazırlanması sağlanacaktır.
Başvuru Koşulları
Toplamda 24 katılımcının Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı’ndan faydalanması planlanmıştır. Katılımcıların belirlenmesi için oluşturulan kriterler aşağıda verildiği gibidir.
Katılımcıların belirlenmesi için aranan şartlar:
- TÜBİTAK 1505 programı destek programında yürütücü tanımında belirtildiği şekilde; katılımcıların üniversitelerde doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip, araştırma altyapıları ve kamu araştırma merkez ve enstitüleri personeli ile meslek yüksekokulu tam zamanlı öğretim elemanları için en az lisans derecesine sahip ve ilgili bilim ve/veya teknoloji alanında uzman kişiler olması,
- Katılımcıların 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip şirketler ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri bünyesinde tam zamanlı çalışan en az lisans mezunu çalışanlar olması,
- Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
- Katılımcıların fen, mühendislik ve sağlık alanlarında araştırmacılar olması,
- Katılımcıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 4 kere katılmış olması, daha önce 2237-A etkinliğine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır.
- Hali hazırda firma iş birliği olan ya da firmaya danışmanlık hizmeti sunan katılımcılara öncelik tanınacaktır.
- Katılımcıların OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması,
- Katılımcıların etkinliğe bir proje fikri ile katılıyor olması. Daha önce üniversite sanayi iş birliğine yönelik proje başvurusu yapmış ve reddedilmiş ya da hazırlık aşamasında olan katılımcılara öncelik tanınacaktır.
- Katılımcıların statüsünün dengeli dağılımının olması gözetilecektir.
- Katılımcıların farklı kurum ve bölgelerden seçilmesine dikkat edilecektir.
- Başvuru oranlarına göre kadın erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir.
Katılım
- Etkinliğe katılım kontenjanla sınırlıdır.
- Etkinliğe katılmadan önce başvuru yapılması ve başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
- Başvuru sonuçları 31 Ağustos 2025 tarihinden sonra başvuru aşamasında belirtilen mail adreslerine bildirilecektir.
- Etkinlik ücretsiz olup Trabzon dışından katılan katılımcıların yol, iaşe ve konaklama giderleri ile Trabzon’dan katılan katılımcıların iaşe giderleri, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği "Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları" limitleri çerçevesinde proje bütçesinden karşılanacaktır.
- Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur. Eğitim programına ulaşmak için tıklayınız.
- Katılımcılara etkinlikle ilgili bilgilendirmeler etkinlik öncesi mail yoluyla yapılacaktır.
- Katılımcıların toplantıya kişisel bilgisayarları ve proje fikri ile katılmaları gerekmektedir.
- Katılımcılara, program sonunda katılım sertifikası verilecektir.
Etkinliğe kayıt için TIKLAYINIZ.