KTÜ TTM yönetmelik

Karadeniz Teknik Üniversitesinden;

 

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFERİ UYGULAMA ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ar-Ge: Araştırma Geliştirmeyi,

b) Hedef Kitle: Üniversite, kamu, iş dünyası ve sivil toplum alanında faaliyet gösteren tüzel kişiler ve yine bu alanlarda faaliyet gösteren; öğrenci, mezun, araştırmacı, idari personel, uzman ve benzeri her seviyedeki gerçek kişileri,

c) Merkez: Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Rektör: Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 4- (1) Merkezin amacı; yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde üniversite ile kamu, iş dünyası ve sivil toplum arasında iş birliklerinin kurulması, sürdürülmesi ve düzenlenmesine katkı sağlamak, birlikte başarma ve birlikte geliştirme yaklaşımı ile Ar-Ge ve yenilikçilik odaklı ekosistemin (ulusal ve uluslararası fonlara erişim, girişimcilik, ticarileşme, fikri ve sınai mülkiyet hakları, üniversite–iş dünyası iş birliği ve benzeri) bütüncül gelişimine katkı sağlamak ve bu çerçevede politikalar, stratejiler, projeler ve faaliyetler geliştirmek, uygulamak ve bu süreçleri desteklemektir.

Faaliyet alanları

MADDE 5- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkezin hedef kitlesinde teknoloji transferi konusunda farkındalık yaratmak adına ulusal veya uluslararası düzeyde tanıtımlar, görüşmeler, ziyaretler, eğitimler (sertifikalı olanlar dahil) ve etkinlikler (konferans, seminer, çalıştay, yarışma ve benzeri) planlamak ve organize etmek.

b) Teknoloji transferi alanlarında Üniversite öğrenci ve personelinin başarılı faaliyetlerini çeşitli mecralarda duyurmak.

c) Başarılı örneklerden başarı hikayelerinin hazırlanarak hedef kitle üzerinde teknoloji transferi alanlarında ilgi uyandırmak.

ç) Hedef kitle ile uyumlu olan bölgesel, ulusal ve uluslararası fon kaynakları kapsamında açılan teklif çağrılarını çeşitli mecralar vasıtası ile duyurmak. 

d) Ulusal ve uluslararası düzeyde diğer teknoloji transferi arayüz yapıları ile iş birlikleri ve ağlar kurmak ve ortak çalışmalar gerçekleştirmek.

e) Merkezin çalışma alanına giren konulara yönelik ulusal ve uluslararası etkinliklerde Üniversitenin temsil edilmesini sağlamak.

f) Ar-Ge ve yenilikçilik odaklı ekosistemi ve teknoloji transferi alanlarında raporlar, yayınlar ve materyaller hazırlamak ve yayımlamak.

g) Hedef kitlenin ihtiyaçları çerçevesinde başvuru yapabileceği uygun bölgesel, ulusal ve uluslararası fon kaynaklarının belirlenmesi ve hedef kitlenin bu çerçevede yönlendirilmesini sağlamak.

ğ) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde üniversite ile kamu, iş dünyası ve sivil toplum arasında eşleştirmelerin yapılmasını, ortak bulma ve konsorsiyum oluşturulmasını, iş birliklerinin kurulmasını (sözleşmeye dayalı olanlar dahil), yürütülmesini ve sürdürülmesini koordine etmek, hedef kitleye bu süreçlerde ve çeşitli ağ mekanizmalarına dahil olmaları süreçlerinde destek vermek.

h) Bölgesel, ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına yönelik fikir geliştirme aşamasından, proje hazırlama ve geliştirme, bütçeleme, başvuru ve projenin yürütülmesi aşamalarına kadar olan bütün süreçlerde hedef kitleye destek sağlamak.

ı) Hedef kitle ile gerçekleştirilen iş birliği kapsamında talep edilen ya da ihtiyaç duyulan konularda bölgesel, ulusal ve uluslararası fon kaynakları kapsamında projeler geliştirmek ve uygulamak. 

i) Üniversite, kamu, iş dünyası ve sivil toplum alanında faaliyet gösteren tüzel kişiler bünyesinde Ar-Ge, yenilikçilik ve teknoloji transferi odaklı yapıların kurulmasında destek sağlamak, bu yapılar vasıtası ile eşleştirmeler yapılarak hedef kitle ile projeler ve iş birliklerinin geliştirilip uygulanmasını sağlamak.

j) Hedef kitlenin Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan buluşlarının korunmasını (patent, faydalı model, tasarım ve benzeri) ve ticarileştirilmesini ve/veya üçüncü taraflara aktarılması süreçlerini bütüncül bir şekilde yönetmek.

k) Hedef kitlenin Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan fikirlerin ticarileşmesi için girişimciliğin bir araç olarak kullanılması ve şirketleşme süreçlerine destek sağlanması, bölgede girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunulması, teknokentler başta olmak üzere iş destek organizasyonlarıyla iletişim ve iş birliği içinde bu süreçleri koordine etmek.

l) Hedef kitleye girişimcilik faaliyetleri çerçevesinde, ön kuluçka, kuluçka, hızlandırma, mentorluk, yatırımcı görüşmeleri, girişimcilik programlarına yönlendirme, ağ kurma, şirket kurulum süreçleri konularında destek sağlamak ve bu süreçleri koordine etmek.

m) Merkezin amacı doğrultusunda Yükseköğretim Kanununun amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 6- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 7- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Üniversite öğretim elemanları arasından önereceği iki kişi müdür yardımcısı olarak Müdürün teklifi üzerine Rektör tarafından görevlendirilir. Müdür yardımcılarından biri Müdürün bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekâlet eder. Vekâlet süresi altı ayı aştığında aynı usulle yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdürün görev süresinin dolması veya herhangi bir sebeple görevinden ayrılması halinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 8- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkez çalışmalarının yürütülmesini ve koordinasyonunu sağlamak, Merkezi temsil etmek, gözetim ve denetimini yapmak ve gerektiğinde düzeltici uygulamalar yapmak.

b) Yönetim Kurulunun gündemini belirlemek ve alınan kararları bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

c) Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapmak.

ç) Merkezin yıllık faaliyet planı ve programını hazırlayarak Yönetim Kurulu onayına sunmak ve uygulanmasını sağlamak.

d) Yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun görüşü ile Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 9- (1) Yönetim Kurulu; Ar-Ge'den sorumlu Rektör Yardımcısı, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörü, Müdür, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü, Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü, Trabzon Teknokent Yönetim Kurulunda bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektörün belirlediği bir üye, Araştırma Koordinatörü ve Rektörün belirlediği Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu Başkanı, Ar-Ge'den sorumlu Rektör Yardımcısıdır. Rektör Yardımcısının katılamadığı toplantılara Müdür başkanlık eder.  Kurul, Yönetim Kurulu Başkanı veya Müdürün daveti üzerine yılda en az altı kez üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Yönetim Kurulu Başkanının oyu yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.

(3) Yönetim Kurulu toplantılarına mazeretsiz olarak üç defa üst üste katılmayan üyenin görevi sona erer.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin genel işleyişi, düzeni, faaliyetleri ve yönetimi ile ilgili, Müdür tarafından yapılan önerileri ve gündeme getireceği konuları değerlendirerek karara bağlamak.

b) Yıllık faaliyet değerlendirmesi yaparak sonraki yıllar için strateji geliştirmek.

c) Üniversite öğretim elemanlarının, idari personelin ve öğrencilerinin fikrî ve sınai mülkiyet haklarının belirlenmesi, korunması, paylaşılması, lisanslanması ve ticarileştirilmesi konularındaki çalışma usul ve esasları uyarınca tanımlanan görevleri yerine getirmek.

ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

d) Eğitim programları sonunda verilecek olan katılım belgesi, sertifika ve benzeri belgelerle ilgili esasları belirlemek.

e) Üniversitenin araştırma, fikri ve sınai mülkiyet hakları ve ticarileştirme politikalarının oluşturulması ve uygulanması konularında üst yönetime destek sağlamak ve öneriler sunmak.

f) Yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını değerlendirmek ve Rektörlüğe iletilmek üzere karara bağlamak.

g) Üniversitede üretilen bilgi ve teknolojinin hedef kitleye tanıtılması için stratejiler oluşturmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 11- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 12- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar veya uygulanan projeler kapsamında temin edilen veya Rektörlük tarafından Merkez için alınan her türlü alet, donanım, demirbaş ve sarf malzemeleri Merkezin malı olup hizmetlerin gerçekleştirilmesinde kullanılır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 14- (1) 30/10/2018 tarihli ve 30580 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.