KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemizde Organik Atıklardan Yılda 6,5 Ton Organik Gübre Elde Edilecek
Üniversitemiz kampüsündeki üç yemekhaneden toplanan atıklar, geri dönüşüm projeleri kapsamında, Kompost Ünitesi’nde organik gübreye dönüştürülüyor.
Hayrat Belediyesi tarafından Sıfır Atık Projesi kapsamında bir süre önce Üniversitemize devredilen Kompost Ünitesi, kurulum ve tadilatın ardından faaliyete alındı. Kanuni Kampüsü'ndeki üç yemekhaneden çıkan organik atıklar, personel tarafından günlük olarak toplanıp işleme konulurken yapılan çalışmaya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek BEYAZLI, Üniversitemizin yeşil alanlarını gübrelemenin önemli bir maliyet doğurduğunu aktardı. Yapılan çalışma ile gübre ihtiyacının karşılandığını ve fazlasının üretilmeye başladığını belirten Prof. Dr. BEYAZLI açıklamasında "Yıllık gübre ihtiyacımız 2,5 ton. Topladığımız atıklarla şu an yaptığımız çalışmalar, bunun iki katından fazlasını üretebileceğimizi gösteriyor. Üniversitemiz bunu genelde dışarıdan satın alarak karşılıyor." sözlerine yer verdi.
“Atık Miktarı Giderek Artıyor”
Prof. Dr. Dilek BEYAZLI, yaptıkları çalışmayla yılda 6,5 ton organik gübre elde etmeyi planladıklarını vurgulayarak "Dolayısıyla bu, bizim ihtiyacımız olanın 2 katından fazlası demek. Bu fazla miktar, kentimizdeki diğer yeşil alanların gübrelenmesinde kullanılabilir ve bu miktarın satışı yapılabilir. Bu çalışma ile birlikte atık miktarını azaltırken bir yandan da onun daha verimli kullanımını sağladığımızı belirmek isterim. Böylece hem kente hem doğaya hem de topluma fayda sağlayan bir geri dönüşüm süreci yürütüyoruz. Ayrıca her gün bekletmeden organik atıkları topluyoruz ve onların makineyle buluşmasını sağlıyoruz. Haftalık olarak Üniversitemizden 250-300 kilogram kadar organik atık toplanıyor. Yüzde 10 kadar talaş ile makine sayesinde bir kompostlama süreci başlıyor. Buradaki kompost süreci yaklaşık 14 gün kadar sürüyor. Çalışmalarımız; Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörlüğü yönetiminin yanı sıra 1 çevre mühendisi, 1 sağlık teknikeri ve 2 destek personeli ile yürütülmektedir." ifadelerini kullandı. Ünitenin teknik detaylarına ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. BEYAZLI, toplumda günlük atık miktarının giderek arttığını, kompost işleminin evde, mahallede, bahçede, basit sistemlerle yapılabileceğinin altını çizdi.
“Satın Almanın Önüne Geçilecek”
Üniversitemiz Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra PULATKAN ise bitkilerde beslenme ihtiyacının organik gübreyle karşılanmasının, bitkinin kökleri ve diğer bölümleri için çok faydalı olduğunu aktardı. Kampüsteki yeşil alanın sürdürülebilirliği için organik gübrenin önemine işaret eden Doç. Dr. PULATKAN açıklamasında "Üniversitemiz bünyesinde kompost makinesinin de bulunduğu fidanlık alanı, bir de daha çok bilimsel çalışmalar için kullanılan Orman Fakültesi’nde sera alanı var. Üretilen gübre, bu iki alanda kullanılmaya başlandı. Organik madde kullanım alanı artacak. Böylece satın almanın da önüne geçmiş olacağız. Hem seraya ve fidanlığımıza katkı sağlayacağız hem de kampüste sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi oluşturmuş olacağız." sözlerine yer verdi.
08 Ağustos 2024
COST | European Cooperation in Science and Technology
10 Ocak 2025
TÜBİTAK "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında 2024 yılı 2. döneminde ARDEB'e önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı.
03 Ocak 2025
Üniversitemizde Profesör kadrosuna ataması yapılan akademisyenlerimiz için KTÜ Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Amfisinde 'Profesörlük Belgesi Takdim Töreni' düzenlendi.
31 Aralık 2024
Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi iş birliğiyle düzenlenen "Akıllı Şehirler ve Kadastro" paneli gerçekleşti.
26 Aralık 2024
Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK TÜBA Üyeliğine Seçildi
21 Aralık 2024
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet AYAR, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'na Atandı
18 Aralık 2024
Üniversitemiz Kalite Komisyonu Üyesi Öğrencimiz İsmail UZUNEL Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonu Üyesi Seçildi
16 Aralık 2024
Panele, Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ceza-Sağlık Hukukçusu Prof. Dr. M.Hakan Hakeri konuşmacı olarak katıldı
13 Aralık 2024
Kasım 2024 - Sayı 89
13 Aralık 2024
Üniversitemiz, girişimciler ve yatırımcılar ile kurumsal firma yöneticilerini bir araya getiren Startup Yatırım Zirvesi 2024 etkinliğinden ödül ile döndü.
06 Aralık 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024