KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Millî Mücadele'nin Gür Sesi "İstikbal Gazetesi" Üniversitemizde Dijitalleştirildi
Millî Mücadele Dönemi’nin en önemli yayın organlarından biri olan “İstikbal Gazetesi” akademisyenlerimiz tarafından taranarak Wikilala veri tabanına aktarıldı.
Barutçuzade Faik Ahmet Efendi, kurtuluş savaşında düşman işgaline “Dur!” demek için Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Millîye Cemiyeti’ni destekleyerek İstikbal Gazetesi’ni çıkarmaya karar verdi. Millî Mücadele’ye Trabzon’dan yakılan meşale (İstikbal Gazetesi) 1918 yılında yayın hayatına başladı. Millî Mücadele yıllarında Trabzon başta olmak üzere bölge illerinin sesi olan dönemin en uzun soluklu yayın organı “İstikbal Gazetesi”nin orijinal nüshaları, akademisyenlerimiz tarafından taranarak dijital kütüphaneye aktarıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ne de adı verilen Faik Ahmet BARUTÇU’nun sahibi olduğu ve başyazarlığını üstlendiği gazete, Wikilala veri tabanında erişime açıldı.
“En Uzun Soluklu Gazete”
Gazetenin dijitalleşme sürecine ilişkin bilgi veren Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Personeli Öğr. Gör. Beyhan KARPUZ konu ile ilgili olarak “Faik Ahmet BARUTÇU ve arkadaşları, avukat kimliğini bırakıp bir gazete çıkarmaya başlıyor. İstikbal Gazetesi ile birlikte Anadolu’nun sesi, Trabzon’dan ülkemize duyurulmaya çalışılıyor. İstikbal Gazetesi, Erzurum Kongresi’nin toplanması sürecinde emeği geçen, bu sürece destek olan bir yayın organıdır ve Cumhuriyet kurulmadan önceki dönemde, Anadolu’nun en uzun soluklu gazetesidir. Müze değeri taşıyan bu gazeteyi gelecek kuşaklara aktarmak adına tüm sayılarını dijitalleştirdik. Orijinal nüshalarını, gazetenin zarar görmemesi için kullanıcılarımızla paylaşamıyoruz. Veri tabanı abonelikleri olan tüm üniversite kütüphaneleri, gazeteye erişim sağlayabiliyor.” dedi.
Haftada 6 gün basılan İstikbal Gazetesi, kapatıldığı 1925 yılına kadar toplam bin 426 sayı ile okuyucunun karşısına çıkmış, her nüshası Anadolu’da büyük ses getirmişti.
02 Mayıs 2024
İİBF koordinesinde, ev sahipliğimizde 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan 26. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR'26) kapılarını ziyaretçilerine açtı.
24 Nisan 2025
Üniversitemiz, iş dünyası ve akademiyi buluşturan örnek bir etkinliğe daha imza attı. 'Karadeniz Teknoloji ve İnovasyon Günü: Yatırımcı Buluşmaları' başarıyla tamamlandı.
22 Nisan 2025
Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından ev sahipliğimizde gerçekleştirilen "I. Ulusal Nörobilim ve Yapay Zekâ Tıp Öğrenci Kongresi"nin açılışı, yoğun katılımla gerçekleşti.
19 Nisan 2025
"Bilimle Şekillenen, Sanayi ile Güçlenen Bir Gelecek!"
16 Nisan 2025
Avrupa Birliği'nin en büyük sivil Ar-Ge ve inovasyon programı olan Ufuk Avrupa hakkında bilgilendirme ve proje yazım eğitimlerini içeren üç günlük program başladı.
15 Nisan 2025
Üniversitemiz Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 110. yıl dönümü anısına 'Şanlı Direniş: Son Kale Çanakkale' paneli düzenlendi.
18 Mart 2025
"Onbinler" olarak adlandırılan on bin paralı askerin MÖ. 400-401 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in ise 1461'de, Bayburt'tan Trabzon'a kuzeye doğru yürürken takip ettiği rota belirlenecek.
14 Mart 2025
Şubat 2025 - Sayı 92
13 Mart 2025
Panelde, alanında uzman konuşmacılar tarafından kadına yönelik şiddet ile nasıl mücadele edilebileceği; psikolojik, hukuki ve dini boyutuyla aktarıldı.
07 Mart 2025
"İşgalden Kurtuluşa Trabzon" Paneli; Öğr. Gör. Veysel USTA, Doç. Dr. Volkan AKSOY ve Doç. Dr. Yüksel KÜÇÜKER'in konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi.
26 Şubat 2025
Üniversitemizin Fen Fakültesi tarafından düzenlenen Fen Fakültesi Bilim Söyleşileri etkinlik serisinin sekizincisi, Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Amfisinde gerçekleşti.
26 Şubat 2025
KTÜ, 2024 yılı 2. döneminde toplamda 10 proje desteği ile %42 destek oranına ulaşmıştır.
25 Şubat 2025