KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği: KTÜ'de Müzecilik Deneyimleri Paylaşıldı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Arkeoloji Bölümü’nün desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı Derneği (JICA Derneği) ile "Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği Müzecilik Deneyimlerinin Paylaşılması" konulu panel, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği Müzecilik Deneyimleri paneline; Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat ESERTÜRK, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe DAİSUKE, JICA Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan H. ATAR, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmaları: Trabzon Valisi AZİZ YILDIRIM, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, JICA Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan H. ATAR ile JICA Türkiye Ofisi Başkanı WATANABE Daisuke tarafından yapıldı.
Trabzon Valisi YILDIRIM, açılış töreninde, panelin Trabzon’da düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Şehrimiz, derin bir tarihi mirasa sahip olup, bu mirası geleceğe yön vermede önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle müzecilik ve arkeoloji alanlarında gerçekleştirilecek çalışmalar, şehrimizin konumunu göstermenin yanı sıra geleceğe ışık tutacaktır.” Vali YILDIRIM bu bağlamda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve arkeoloji bölümüne, Japon uzman araştırmacılara bu değerli çalışmada bir araya geldikleri için teşekkür etti ve panelin şehirleri ve her iki ülkeyi de ileriye taşıyacağını umut ettiğini ifade ederek sözlerini noktaladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak, Türkiye ve Japonya arasındaki köklü dostluğu daha da güçlendirecek önemli bir adım olan panele ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, ülkeler arasındaki kültürel ve teknik işbirliğinin günümüzdeki önemine dikkat çekerek şunları söyledi: Müzecilik deneyimleri, kültürler arasındaki köprüleri kurmak için önemli bir araçtır. Müzeler, geçmişi geleceğe taşıyan ve toplumları aydınlatan önemli kurumlardır. Bu nedenle, Türkiye ve Japonya'nın müzecilik alanındaki deneyimlerini paylaşarak, kültürel alışverişin arttırmak istiyoruz. Ayrıca, Trabzon'un müzecilik alanında önemli ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. ÇUVALCI, "Yeni bir müze yapısı ile kentimizin köklü geçmişini ve çağdaş kimliğini daha geniş kitlelere tanıtabilir ve böylece kültürel turizm potansiyelimizi artırabiliriz" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan panelin ilk bölümünde, JICA tarafından Japonya’da kültür varlıkları ve müzeler konusunda eğitim programlarına katılan kursiyerlerden: Kaman- Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünden Uzman/Sanat Tarihçi Penbe GÜRSOY, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığından Arkeolog/Restoratör-Konservatör İlkay İVGİN ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Ali Haydar AKÇAKALE, Japonya’da aldıkları eğitimle ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Panel programı, Üniversitemiz Şehir Bölge ve Planlama Bölümünden Doç. Dr. Sanem ÖZEN TURAN tarafından yapılan “Kentsel Arkeolojinin Kentle Bütünleştirilmesi” başlıklı sunumu ile tamamlandı.
Program, Panelistlere Belge takdiminin ardından yapılan fotoğraf çekimi ile sona erdi.
21 Mart 2024
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Ekim 2024 - Sayı 88
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024
"Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi, Üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.
05 Kasım 2024
Üniversitemiz, Valencia Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Çevre Kimyası Kongresi başladı.
05 Kasım 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın (YMGV) periyodik olarak ihdas ettiği Madencilik Ödülleri sahiplerini buldu.
25 Ekim 2024
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda Üniversitemiz 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
23 Ekim 2024
Üniversitemiz "Mühendislik Fakültesi 3. Öğrenci Buluşması" etkinliği, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
23 Ekim 2024
Her yıl olduğu gibi Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla Erasmus Günleri 2024 kapsamında 14-16 Ekim 2024 tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
17 Ekim 2024
21 Eylül 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü görevine ikinci kez atanan Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, YÖK Başkanlığı'nda düzenlenen tören ile mazbatasını aldı.
16 Ekim 2024