KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemiz, Türkiye'de İlki Gerçekleştirdi: Yeni Nesil Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi Amacına Ulaştı
Üniversitemizde "Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" gerçekleştirildi. Deprem sarsıntılarının verildiği ahşap binada hasar oluşmadı.
Üniversitemiz Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen TÜBİTAK 1001 Projesi “Enerji Etkin ve Depreme Dayanıklı CLT Kompozit Panel Geliştirilmesi” başlıklı çalışma kapsamında “Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" etkinliği düzenlendi. Programa; Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
“Amacımız, Yol Haritası Belirlemektir”
İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen deney öncesi katılımcılara seslenen Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirildiğinin altını çizerek “Üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için önemli bir gün. Bugün, depreme dayanıklı, hafif, ekonomik, ahşap malzemenin deprem testini ilk kez Üniversitemiz olarak Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda gerçekleştiriyoruz. Bu, disiplinler arası kapsamlı bir çalışma… Ahşap kısmını, Orman Endüstri Mühendisliği; deprem kısmını ise İnşaat Mühendisliği Bölümü çalıştı. Bizim amacımız, uygulamayı yapacak mühendislere bir yol haritası belirlemek. Üniversitelerin birinci görevi budur. Daha sonra bunu topluma yaygınlaştırmak. Emeği geçen Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cenk DEMİRKIR’a, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.
“Ülkemiz Adına Çok Değerli Bir Çalışma”
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI nezdinde deprem testi deneyini gerçekleştiren ve projede yer alan akademisyenlere teşekkür eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ ise “Geçtiğimiz yıl bir bölgemizde, depremle beraber 53 bini aşkın can kaybımız, ciddi manada yaralımız ve ciddi manada kamu kaynağının yok olduğunu gördük. Yöremizde benzer afetlerle karşılaşıyoruz. Riskin önce analizi yapılmalı, sonrasında tedbirler alınmalıdır. Yani olay vuku bulmadan bilimden istifade edip tedbir almak önemlidir. Bu çalışmaları yürüten değerli hocalarımıza, akademisyenlerimize, iş adamlarımıza teşekkür ederim. TÜBİTAK projesi ile yeni uygulamaların öne çıkmasını görmek çok kıymetli.” şeklinde konuştu.
Toplumsal Açıdan Çok Değerli
Trabzon Valizi Aziz YILDIRIM da çalışmanın önemine dikkat çekerek “Sadece Karadeniz Teknik Üniversitemiz için değil, aynı zamanda ülkemiz için büyük bir öneme sahip olan bir projeye tanıklık ediyoruz. TÜBİTAK 1001 kapsamında gerçekleştirilen “Enerji Etkin ve Depreme Dayanıklı CLT Kompozit Panel Geliştirilmesi” başlıklı çalışma hem bilimsel hem de toplumsal açıdan son derece değerli sonuçlar ortaya koyacak bir niteliktedir.” ifadelerini kullandı.
Yapılan Deney Amacına Ulaştı
Yapılan konuşmaların ardından laboratuvarda bulunan Sarsma Masası’nda “Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapı”da sırasıyla deprem sarsıntısı gerçekleştirildi. 1990 yılından günümüze; Erzincan, Kocaeli, Van, İzmir, Elazığ, Malatya ve Kahramanmaraş depremlerinin ivme kayıtlarının uygulandığı deneyde, binanın taşıyıcı sistem elemanlarında herhangi bir hasar oluşmadı. Deney sonucunda proje kapsamında hedeflenen noktaya ulaşıldı.
15 Ekim 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024
"Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi, Üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.
05 Kasım 2024
Üniversitemiz, Valencia Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Çevre Kimyası Kongresi başladı.
05 Kasım 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın (YMGV) periyodik olarak ihdas ettiği Madencilik Ödülleri sahiplerini buldu.
25 Ekim 2024
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda Üniversitemiz 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
23 Ekim 2024
Üniversitemiz "Mühendislik Fakültesi 3. Öğrenci Buluşması" etkinliği, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
23 Ekim 2024
Her yıl olduğu gibi Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla Erasmus Günleri 2024 kapsamında 14-16 Ekim 2024 tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
17 Ekim 2024
21 Eylül 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü görevine ikinci kez atanan Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, YÖK Başkanlığı'nda düzenlenen tören ile mazbatasını aldı.
16 Ekim 2024
Üniversitemiz "Milli Teknoloji Hamlesi"ne tam destek ile teknolojilerin keşfedildiği, yenilikçi projelerin sergilendiği TEKNOFEST'e ödüllerle damga vurdu.
04 Ekim 2024
Üniversitemizde, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmelerini ele alan 'Türkiye'nin Havacılık Seyri' başlıklı seminer, Uçak Mühendisi Can Erel tarafından gerçekleştirildi.
03 Ekim 2024
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 43. Ulusal Kongresi, 2-4 Ekim 2024 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
02 Ekim 2024